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ホンガク ガクセイ ノ ショクセイカツイシキ ト ショクジバランスガイド ノ キョウザイ ト シテ ノ ケントウ : ニンチド シヨウカン ニ カンスル アンケート チョウサ オ モト ニ
https://shohoku.repo.nii.ac.jp/records/707
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名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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KJ00005659779.pdf (941.5 kB)
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Item type | [ELS]紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2016-11-08 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 本学学生の食生活意識と「食事バランスガイド」の教材としての検討 : 認知度、使用感に関するアンケート調査をもとに | |||||
タイトル | ||||||
言語 | en | |||||
タイトル | Situation of the Dietary Life of College Students and Study of "Japanese Food Guide Spinning Top" as a Teaching Material | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 食事バランスガイド | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 食生活指針 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 食生活 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 教材 | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Japanese Food Guide Spinning Top | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Dietary Guidelines | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Eating Habits | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Teaching Material | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
雑誌書誌ID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AN00116727 | |||||
論文名よみ | ||||||
タイトル | ホンガク ガクセイ ノ ショクセイカツイシキ ト ショクジバランスガイド ノ キョウザイ ト シテ ノ ケントウ : ニンチド シヨウカン ニ カンスル アンケート チョウサ オ モト ニ | |||||
著者 |
吉川, 光子
× 吉川, 光子× Yoshikawa, Mitsuko |
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著者所属(日) | ||||||
湘北短期大学生活プロデュース学科 | ||||||
著者所属(英) | ||||||
en | ||||||
Shohoku College | ||||||
抄録(日) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 本学生活プロデュース学科の授業において「食生活指針」、「食事バランスガイド」を取り上げるにあたり、学生がそれまでにどの程度認知し、どのような意識をもっているかを知るアンケート調査を行った。その結果、認知度は「食生活指針」27%、「食事バランスガイド」45%であった。認知していても、食生活において参考にしている者は少なく、それは「どのように参考にしたらよいかわからない」ためであった。「食事バランスガイド」を利用して2 日間自分の食事診断をさせた後、使用感について調査を行った。その結果、食事のバランスの良否や区分ごとの過不足がわかったが、今後の意向は「時々参考にしたい」程度であった。対象学生にとって、主食、主菜、副菜の分け方や、量の数え方「つ(SV)」がわからない料理があることが、使いづらい点として上がった。教材としてはその点をふまえて活用していく必要がある。 | |||||
抄録(英) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | The level of recognition and the practice about "Japanese Dietary Guidelines" and "Japanese Food Guide Spinning Top" were examined by questionnaire to the student. As a result, "Japanese Dietary guidelines" was known to 27% of the students, and "Japanese Food Guide ST" was known to 45%. There were few students who referred to "Japanese Food Guide ST" in their daily eating habits. The reason was that they did not understand how they should have referred to it. Students examined their meal by using "Japanese Food Guide ST" for two days. And after that, a impression of use was questioned. As a result, they understood how the balance of their diet was and also the excess and deficiency in each food groups. As a teaching material, "Japanese Food Guide ST" is useful, however it's necessary to consider the points hard to understand for students. | |||||
書誌情報 | 号 30, p. 119-129, 発行日 2009-03-31 | |||||
表示順 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 8 | |||||
アクセション番号 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | KJ00005659779 |